Tutuşma kaybı (LOI, loss on ignition) test yöntemleri, toprak organik maddesini ve toprak organik karbonunu ölçmek için toprak test laboratuvarları tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Bu yöntem topraktaki organik madde içeriğini ölçmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir, ancak evrensel bir standart protokole sahip değildir. Fırın tipi, numune kütlesi, ateşleme süresi ve sıcaklığı ve numunelerin kil içeriği gibi çok sayıda faktör test sonuçlarının doğruluğunu etkilemektedir.
Toprak organik karbonunu ölçmenin geleneksel yöntemleri, atmosfere karbon salımını düşürme çabalarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi için veya çevresel güvenlik gereksinimlerini karşılamak için yeterli görülmemektedir. Çevresel olarak sağlıklı olan ve kullanımı uygun olan toprak organik karbonunun doğru değerlendirilmesine izin veren yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Tutuşma kaybı (LOI) yöntemi, 105 derecelik başlangıç (hazırlık) sıcaklıkları ve 350 derecelik tutuşma sıcaklıkları kullanmaktadır ve yanma önlemleri ile yakından ilişkilidir. Bununla birlikte, yanma yoluyla toprak organik karbonu ölçümleri başka yöntemlerden farklıdır.
Gelişmiş laboratuvarlarda yanma kaybı testlerinde birer Avrupa standardı olan EN 15169 ve EN 12879 standartlarına uyulmaktadır. Bu standartlar ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıklarla yayınlanmıştır:
EN 15169 standardı, tutuşma kaybının belirlenmesi için bir test yöntemi açıklamaktadır. Bu yöntem her türlü atık, çamur ve tortuya uygulanabilir özelliktedir. Ateşleme kaybı genelde atık, çamur ve tortulardaki uçucu olmayan organik madde içeriğini belirlemek için kullanılmaktadır. Herhangi bir temel karbon içeriği ve organik maddeler buharlaşmakta veya inorganik bileşikler tarafından kimyasal reaksiyonların tutuşma kaybına dahil olmaktadır.
EN 12879 standardı, kuru kalıntılar EN 12880 standardında açıklanan yönteme göre belirlendikten sonra 550 derecede kuru çamur ve çamur ürünlerinin tutuşma kaybının belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, yanma kaybı (LOI) testi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu