Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) genel olarak yanma süreçleri ile üretilmektedir ve bir dizi toksik bileşikten oluşmaktadır. Bitki örtüsü yangınları veya volkanik patlamalar gibi doğal süreçlerle üretilen topraktaki bireysel polisiklik aromatik hidrokarbon konsantrasyonlarının 1-10 μg/kg civarında olduğu sanılmaktadır. Son zamanlarda ölçülen en düşük konsantrasyonlar genellikle bu değerden 10 kat daha yüksektir. Ilıman topraklardaki PAH karışımına genellikle benzofluorantenler, krizen ve floranten hakimdir. Ilıman topraklardaki konsantrasyonlar genelde tropikal topraklardakinden daha yüksektir.
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, karbon bakımından zengin üst topraklarda, agrega yüzeylerinde ve ince dokulu parçacıklı yapılarda, özellikle silt fraksiyonunda birikmektedir. Toprak içinde büyüklükleri bakımından belli sınırlar arasına düşen gruplar fiziksel özellikleri bakımından benzerlik göstermektedir. Bunların sadece büyüklükleri bakımından kil, silt ve kum gibi gruplara ayrılmasına toprak fraksiyonu adı verilmektedir.
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar esas olarak toprak organik maddesi ve kurum benzeri karbon ile ilişkilidir. PAH’ların suda çözünürlüğü düşüktür, ancak buna rağmen çözünmüş organik madde ile birlikte alt toprağa taşınmaktadır.
Bitkiler tarafından PAH alımları düşüktür. Bitki dokusunda tespit edilen çoğu PAH atmosferik birikimden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, solucanlar kısa sürelerde önemli miktarda PAH’ı biyolojik olarak biriktirmektedir.
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar ile kirlenmiş toprakların bitki ıslahının önündeki ana engel, bu moleküllerin biyoyararlanımıdır. Toprak katı fazında, özellikle organik maddelerde kolayca emilmektedir, bu da onları biyolojik bozunmaya karşı erişilemez kılmaktadır. PAH’ların topraklardaki dağılımı, sahaya özgü çevresel dinamikler ve ekosistem türleri ile ilgili bir dizi faktörden etkilenmektedir.
Kısaca polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar), dünya genelinde çevresel etkileri olan kalıcı ve toksik organik kirleticiler grubuna girmektedir. Endişe verici kirleticiler olarak bilinen polisiklik aromatik hidrokarbonlar şunlardır: Benzo[b]floranten (BbF), Benzo[k]floranten (BkF), indeno[1,2,3-cd]pyrene (InP) ve BgP. Bunların varlığı bazı ekolojik riskler ortaya çıkarmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) testi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu