Florür içeren atıksular, yarı iletken, kaplama ve metal işleme tesisleri dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Geçmişte florürü asidik endüstriyel atık sudan uzaklaştırmak için ticari kireç kullanılmıştır. Kirecin önemi, kalsiyum florürü, çökeltmek için gerekli olan iki değerlikli kalsiyum iyonu sağlamaktır. Yarı iletken endüstrisinde, asidik florür içeren atıksu, hidroflorik aside dayalı bir kimyasal aşındırma işlemi ile oluşmaktadır. Benzer şekilde, belediye ve endüstriyel su kaynaklarında, sertliğin giderilmesi de kireç kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ortaya çıkan su yumuşatma işlemi, genelde koyulaşan ve atılan çökelmiş kalsiyum karbonat çamuru üretmektedir.
Bertaraf işlemi esaslara dayanmaktadır:
Birinci koşul çekici gelmektedir, çünkü bir atığı işlemek için bir atık kullanmaktadır ve böylece kimyasal reaktif alma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Asidik bir atığı nötralize etmek için su yumuşatma çamuru gibi yüksek pH değerine sahip sıvı veya yarı katı alkali atığın kullanılması daha uygun görülmektedir.
Bir yarı iletken üreticisi tarafından üretilen florür içeren bir atık suyu arıtmak için su yumuşatma çamurunun kullanılmasının fizibilitesini belirlemeye yönelik araştırmalar yapılmaktadır.
Kısaca florlu atık su arıtımında oluşan çamurun azaltılması, yarı iletken sektörü için kritik bir sorundur. Yeni geliştirilen bir yöntem, atık sudaki florür iyonlarından üretilen kalsiyum florür için bir toplayıcı olarak değil, aynı zamanda etkili bir flor adsorban olarak az miktarda alüminyum kullanılmaktadır. Bu yöntem, tek aşamalı arıtmada son derece düşük bir konsantrasyon elde etmek için konsantre flor atıksuyu etkin bir şekilde arıtmaktadır. Mevcut bir geleneksel sistemin bir kısmı değiştirilerek bu yöntemi kullanan pratik bir arıtma sistemi oluşturulmuştur. Bu yeni arıtma sistemi, hem toplam çamur hem de işletme maliyetlerini geleneksel bir yönteme göre onda bir civarında düşürmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, florür analizi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu